Quotes - Jokes - Zitate - Witze

Jeder schließt von sich auf andere und berücksichtigt nicht, dass es auch anständige Menschen gibt.
Heinrich Zille

Kod na wieczór, który zapamiętam

More
6 days 22 hours ago #397336 by klarikafoolish
klarikafoolish created the topic: Kod na wieczór, który zapamiętam
Czasem zastanawiam się, ile fajnych historii umiera w naszych głowach, bo boimy się je opowiedzieć. Ta moja jest śmieszna, trochę głupia i totalnie przypadkowa. Ale przy jej okazji nauczyłem się jednego – warto czasem zrobić coś, czego nie planowałeś.

Była środa. Zwykły, zimowy wieczór. Na dworze -5 stopni, a ja wróciłem z siłowni tak zmęczony, że ledwo rozebrałem buty. W lodówce pusto, w portfelu też nie lepiej – typowy koniec miesiąca. Zarabiam w miarę normalnie, ale między rachunkami a opłatą za kurs niemieckiego często zostaje mi tylko na przetrwanie.

Rzuciłem się na kanapę, włączyłem jakieś stare odcinki “The Office” i myślałem o tym, że za dwa tygodnie wypłata, a do tego czasu jeszcze muszę kupić karmę dla psa i zrobić przegląd auta. Standardowa dorosłość – trochę nudna, trochę wkurzająca.

W przerwie na reklamę sięgnąłem po telefon. Kumpel wysłał mi mema z napisem “ja jak szukam dodatkowej kasy przed wypłatą”. Ot, głupi żart. Ale pod memem ktoś w komentarzu napisał coś o promce. Nie wierzyłem w to, ale z nudów wpisałem w google to hasło.

Pierwsze co wyskoczyło, to kod promocyjny vavada . Kliknąłem, bo miałem w głowie zasadę: nie wkładam ani złotówki, dopóki sam nie sprawdzę. Zarejestrowałem się w kilka minut. Podałem maila, hasło, telefon. Żadnego cudowania.

System powitał mnie jakimś bonusem. Niecałe czterdzieści złotych za samą rejestrację. Uśmiechnąłem się pod nosem. Pomyślałem: „No dobra, nawet jeśli przegram, to przegram czyjeś pieniądze, nie swoje”.

Zacząłem od czegoś lekkiego. Jakiś prosty slot z dyniami i potworami. Nie wiedziałem nawet, co klikam – liczyła się zabawa. Kręcę pierwszy raz, drugi, trzeci. Małe wygrane, małe straty. Byłem w tym momencie tak zrelaksowany, jak dawno nie pamiętam. Żadnego „muszę wygrać”. Po prostu klikam i patrzę, co się stanie.

Po piętnastu minutach saldo skoczyło do 60 zł. Później spadło do 20. Wzrosło do 80. To było jak gra w gumę – raz do góry, raz na dół. I nagle trafiłem coś większego. Trzy symbole premium, jakieś dźwięki jak z filmu akcji, a na ekranie napis „BONUSOWA GRA”.

Serce waliło mi jak nastolatkowi przed pierwszą randką.

W bonusówce wygrałem dodatkowe spiny. Każdy kolejny przynosił coraz więcej. Patrzyłem na rosnącą liczbę i nie wierzyłem własnym oczom. Sto, dwieście, trzysta złotych. W pewnym momencie pomyślałem nawet, że to ściema. Że za chwilę system wywali błąd, a ja zostanę z niczym.

Ale nic nie wywaliło.

Kiedy emocje opadły, saldo pokazało 460 zł. Na moim koncie gry. Pieniądze, które dostałem za darmo. Byłem tak zszokowany, że wstałem, przeszedłem się po pokoju, wypiłem łyk wody i wróciłem do telefonu, żeby sprawdzić, czy to na pewno prawda.

Wtedy zrobiłem coś, co polecam każdemu – wypłaciłem wszystko. Po prostu kliknąłem „wypłata”, wpisałem numer konta i zatwierdziłem. Minęło może pięć minut, a pieniądze były już u mnie.

Zadzwoniłem od razu do mamy. Nie dlatego, że potrzebowałem jej rady. Po prostu chciałem się podzielić radością. Powiedziała, że to szczęście początkującego. Zaśmiałem się, bo miała rację. Ale nawet jeśli, to i tak było moje.

Za wygraną kupiłem dwie rzeczy – nową oponę do przodu w moim wysłużonym focusie (bo ta stara była już bardziej łysa niż ja po studiach) i pizzę z dostawą. Dużą, z salami, papryką i podwójnym serem. Zjadłem ją sam, oglądając dokończenie odcinka. I była to najlepsza pizza w moim życiu.

Następnego dnia opowiedziałem o wszystkim koledze z pracy. Popatrzył na mnie podejrzliwie, a potem sam wszedł na stronę, wpisał kod promocyjny vavada i założył konto. Nie wiem, czy wygrał, bo nie pytałem. Ale od tamtej pory czasem wymieniamy się spojrzeniami przy kawie i uśmiechamy, jakbyśmy znali jakiś sekret.

Nie gram regularnie. Traktuję to jak loterię – czasem sobie rzucę kilka złotych, jeśli akurat trafię na promkę. Ale ta jedna środa zapadła mi w pamięć na zawsze. Nie dlatego, że wygrałem fortunę. Tylko dlatego, że w najzwyklejszy, nudny wieczór, kiedy nie miałem na nic ochoty, życie zrobiło mały gest.

Upiekło mi pizze.

No, prawie. Ale za te pieniądze to ja już sam ją zamówiłem.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.067 seconds